ODE AAN OOSTENRIJK

Februari is zo’n typische koude maand waar vele Belgen denken aan hun wintervakantie. Wie gezelligheid wilt koppelen aan een skivakantie, kiest vaak voor Oostenrijk. Dit schitterende land heeft dan heel wat te bieden. Niet enkel op vlak van sneeuw en skipistes maar zeker ook op vlak van kwaliteitswijnen.

Oostenrijk kent de strengste wijnwetgeving ter wereld

Sommigen onder ons kennen ongetwijfeld het schandaal dat in 1985 plaatsvond. Enkele wijnboeren hadden di-ethyleenglycol gemengd onder hun wijnen om deze zoeter en ‘dikker’ te maken, toen een belangrijk kwaliteitskenmerk. Dit voorval kreeg internationaal zoveel persaandacht dat de gevolgen desastreus waren. Alle Oostenrijkse wijnen werden uit de rekken gehaald en het was ‘uit den boze’ om nog Oostenrijkse wijn te drinken.

De Oostenrijkers bleven echter niet bij de pakken zitten en ze beslisten om een hyperstrenge wijnwetgeving op poten te zetten. Hand in hand gaat hierbij hun online platform Austrianwine.com waar iedere professioneel als wijnliefhebber zijn hart kan ophalen aan info en kennis. Dit alles maakt dat de gemiddelde kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen de dag van vandaag hoger ligt dan andere wijnlanden.

 

Witte én rode wijnen

We krijgen nog regelmatig eens te horen ‘Hebben ze daar ook rode wijnen?’… 😊

Uiteraard!! Zoals in ieder Europees wijnland, bevinden de witte wijnen zich voornamelijk in het noord-oosten en de rode in het centraal- en zuidoosten van het land. (met uitzondering van Steiermark in het zuid-oosten, de regio die de meest  verfijnde Sauvignon Blancs en Chardonnay’s ter wereld voortbrengt).

In wit regeert de Grüner Veltliner in al zijn glorie. Deze meer dan interessante druif behelst meer dan 1/3 van alle aanplant van Oostenrijk.  Hiernaast zijn er ook gekende variëteiten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Blanc, … als ongekende variëteiten zoals Rotgipfler, Frühroter Veltliner of Zierfandler te ontdekken. In rood zien we regelmatig Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt-Laurent, Pinot Noir (= Spätburguner), … terugkomen op de wijnkaarten.

Oostenrijkse wijnen blinken uit in finesse en fraîcheur. Eens je ze geproefd hebt, zal je er niet snel van loskomen…

 

Michael Auer

Wij zijn fan van Michaël én zijn wijnen. Deze jonge (30j), talentrijke jongeman is jarenlang keldermeester (= wijnmaker) geweest bij Markovitsch. Eén van de grote namen uit Carnuntum. Michael (3e generatie) heeft sinds 2009 de wijnzaak overgenomen van zijn vader. Hij voelt zich geen rebel, integendeel, de wijsheid die hij heeft opgestoken van zijn voorgangers draagt hij mee in zijn hoofd en hart.“Alles andere wäre Wahnsinn”. De Zweigelt en Syrah die zijn grootvader heeft aangeplant hebben een speciale plaats in zijn hart. Michael werd in 2016 door ‘Gault&Millau Österreich’ gelauwerd als “Ontdekking van het jaar”.

Ontdek alle wijnen van Michael Auer

Klik hier!

Uitgelichte wijnen

 

 2018 Grüner Veltliner

Deze 100% Grüner Veltliner heeft een schitterende blank-groene schijn. Hij geurt naar citrus en de lichte typische kruidige toets steekt de kop op. In de mond sappig met een mooie spanning. Frisse stijl met een fijne aciditeit. Prachtig in balans.

Extra: de wijnstokken zijn meer dan 35 jaar oud.

 

 2017 Chardonnay

Deze Chardonnay is eerder atypisch als we dit vergelijken met wat we kennen uit de andere landen. Aromatische frisse neus die geurt naar witte vruchten, in de mond krachtig met een opvallende zuurstructuur. De vele fijne zuren dansen op de tong. Lange finale. Waw.

90/100 Falstaff Wine Guide

2016 Rubin Carnuntum

Formidabele Zweigelt!! Intense kersenrode kleur, aroma’s van donkere bessen. Deze rode grote jongen heeft 90% op gebruikte houten vaten gerijpt. Dit geeft extra structuur aan de wijn maar in geen geval zijn er opvallende houttonen aanwezig. Prachtig gemaakt op zijn fruit met mooie fraicheur.

90/100 Falstaff Wine Guide

 2016 Ried Aubuhl

80% Blaufränkisch en 20% zweigelt dansen hand in hand in je glas. Diepdonkere robijnrode kleur. Aroma’s van bramen en zwarte kersen en tabak. Een rokerige mineraliteit maakt dit interessante spel compleet. Elegant en fris gestructureerd in de mond met sappige tannine. De lange finale verraadt zijn bewaarkracht.

18,5/20 GaultMillau

91/100 Falstaff Wine Guide

You may also like

Leave a comment